Voor-en achternaam
Functietitel
(kinder- en jeugd) Psychiater & hoofd afdeling psychiatrie
Bedrijf/Instelling
UMC Utrecht
Spreker Bio
Prof. dr. Floortje Scheepers is (kinder- en jeugd)psychiater en medisch afdelingshoofd van de afdeling psychiatrie in het UMC Utrecht. Zij heeft een leerstoel innovatie in de GGZ waarbij zij verschillende projecten aanstuurt die gericht zijn op verander processen zoals datascience in de psychiatrie om een lerend data gedreven organisatie netwerk te bouwen, netwerkzorg met behulp van onder andere de netwerkintake en de verhalenbank psychiatrie. Floortje is daarnaast wetenschappelijk directeur bij kenniscentrum Phrenos, voorzitter van de kwaliteitsraad van het zorginstituut en lid van de raad voor volksgezondheid en samenleving.
Floortje Scheepers
Voor-en achternaam
Functietitel
Onderzoeker, docent & auteur
Spreker Bio
Na mijn studie jazz-gitaar aan het conservatorium in Den Haag studeerde ik in 2008 cum laude af in de klinische psychologie in Leiden. In 2010 startte ik een promotie onderzoek aan de VU Amsterdam naar het trainen van GGZ professionals in het omgaan met suïcidale patiënten. Door het hele land trainden we honderden professionals via de PITSTOP suïcide training, een face-to-face trainingsprogramma met e-learning ondersteuning. Tijdens mijn promotie haalde ik mijn post-master epidemiologie aan de VU, en verdiepte ik me in een nieuwe benadering rondom psychopathologie, de netwerkbenadering. In 2017 ontving ik een individuele beurs van ZonMw om vanuit deze benadering suïcidaliteit te bestuderen. Ook verdiepte ik me in de (on)mogelijkheden van machine learning om suïcidaliteit beter te voorspellen. Momenteel werk ik als universitair docent aan de afdeling klinische psychologie van de universiteit van Amsterdam. Mijn huidige onderzoek richt zich op de complexiteit van psychopathologie, en op terugvalpreventie. In 2020 publiceerde ik bij Boom uitgeverij het boekje Mythen over zelfmoord, waarin ik bestaande opvattingen rondom suïcide, zoals “ je kan er beter niet over praten”, langs de lat van de wetenschap leg. In 2022 schreef ik samen met mijn vader, de als psychiater werkte een boekje over de relatie tussen wetenschap en de klinische praktijk.
Derek de Beurs
Voor-en achternaam
Functietitel
Psychiater & filosoof
Bedrijf/Instelling
Dimence Groep
Spreker Bio
Na mijn studies geneeskunde en filosofie in Nijmegen ben ik in 2012 cum laude gepromoveerd op een filosofisch proefschrift over theorieën van sociale cognitie in de psychologie, psychiatrie en cognitieve (neuro)wetenschappen. Na deze intellectuele speeltuin voelde ik sterk de behoefte om me als dokter te verbinden aan de psychiatrie. Tijdens en na mijn opleiding tot psychiater ben ik me altijd bezig blijven houden met het raakvlak tussen psychiatrie en filosofie, zowel in onderzoek als in onderwijs. Als psychiater heb ik enkele jaren gewerkt in de sociale psychiatrie; thans werk ik bij een derdelijns centrum voor mensen met autismegerelateerde problematiek bij Dimence in Deventer en Zwolle. Binnen dit centrum zijn we in samenwerking met andere instellingen bezig met een onderzoeksproject om een alternatief conceptueel model van psychopathologie toe te passen in de concrete autismehulpverlening – een mooi voorbeeld hoe filosofie werkzaam kan zijn in de psychiatrie. Sinds ruim 3 jaar ben ik opleider psychiatrie bij Dimence Groep. Ik vind het een geweldig mooie uitdaging om jonge dokters op te leiden in een vakgebied dat voortdurend in beweging is en hen hierbij de nodige filosofische bagage mee te geven. Ook werk ik als universitair docent op de filosofiefaculteit aan de Radboud Universiteit, waar ik me in onderzoek en onderwijs toeleg op de filosofische grondslagen van de huidige transitie in de ggz.
Derek Strijbos
Voor-en achternaam
Functietitel
Kinder- & jeugdpsychiater
Bedrijf/Instelling
UMC Utrecht
Spreker Bio
Dr. Fleur Velders is als kinder- en jeugdpsychiater en onderzoeker verbonden aan de zorglijn Ontwikkelingsstoornissen van het UMC Utrecht. Zij is betrokken bij de diagnostiek en behandeling van kinderen en adolescenten met ADHD, autisme en selectief mutisme. Ze combineert haar klinische werkzaamheden met wetenschappelijk onderzoek.
Fleur Velders