Donderdag 2 juni 2022

14:00 - 18:15 uur

Eenhoorn - Amersfoort

Al 13 jaar is het Jaarsymposium Dermatologie dé gelegenheid waar u nieuwe kennis verwerft voor uw dagelijkse praktijk en uw collega’s ontmoet. Graag ontvangen wij u op donderdag 2 juni 2022 van 14:00 tot 18:15 uur in de Eenhoorn te Amersfoort.

Onder het voorzitterschap van dr. Renate van den Bos (ErasmusMC, Rotterdam) en prof. dr. Thomas Rustemeyer (Amsterdam UMC) wordt u opnieuw een gevarieerd programma geboden. U wordt voorzien van nieuwe inzichten waarmee u de zorg voor uw patiënten kunt optimaliseren

Kortom, een onmisbare bijeenkomst voor de Nederlandse dermatoloog!

Tijd

Donderdag 2 juni 2022

13.30 - 14.00

Ontvangst & Registratie
 

14.00 - 14.10

Introductie voorzitters
Dr. Renate van den Bos
Prof. dr. Thomas Rustemeyer

14.10 - 14.35

Eczeem als huidziekte en/of systeemziekte
Prof. dr. Suzanne Pasmans

14.35 - 15.00

Highlights van afgelopen jaar binnen de dermatologie
Dr. Deepak Balak

15.00 - 15.30

Pauze
 

15.30 - 15.55

Nieuwe richtlijn psoriasis
Dr. Ewout Baerveldt

15.55 - 16.20

Chirurgische reconstructies
Dr. Marcus Muche

16.20 - 16.45

Novel Therapies
Dr. Bing Thio

16.45 - 17.15

Pauze
 

17.15 - 17.40

Allergische reacties op het Covid-vaccin
Drs. Maurits van Maaren 

17.40 - 18.05

Mondpathologie
Dr. Erik van der Meij

18.05 - 18.15

Samenvatting & Afsluiting
Dr. Renate van den Bos
Prof. dr. Thomas Rustemeyer

18.15

Walking dinner
 

Het 14e Jaarsymposium Dermatologie is bedoeld voor dermatologen, dermatologen in opleiding en verpleegkundig specialisten.

Voor dit symposium is accreditatie toegekend door:

  • Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register (VSR) - 3 punten
  • Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) - 3 punten

     

Benecke is als onderwijsinstelling geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

De Voorzitters

Prof. dr. Thomas Rustemeyer

dermatoloog
VUmc Amsterdam

 

Dr. Renate van den Bos

dermatoloog
Erasmus MC, Rotterdam

De Sprekers

Dr. Deepak Balak

Dermatoloog

Langeland Ziekenhuis, Zoetemeer

Dr. Erik van der Meij

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurg
MCL, Leeuwarden

Dr. Bing Thio

Dermatoloog

Erasmus MC, Rotterdam

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog

Mohs Klinieken Noord-Holland, Hoorn

Dr. Ewout Baerveldt

Dermatoloog

Ijsselland Ziekenhuis, Capelle aan den IJssel

Prof. dr. Suzanne Pasmans

Kinderdermatoloog

Erasmus MC, Rotterdam

Drs. Maurits van Maaren

Internist-allergoloog-immunoloog

Erasmus MC, Rotterdam

Het 14e Jaarsymposium Dermatologie vindt plaats op donderdag 2 juni 2022 van 14:00 - 18:15 uur in de Eenhoorn Amersfoort.

Adres
Barchman Wuytierslaan 2
3818 LH, Amersfoort

De registratie start om 13:30 uur.

Novartis bied u gratis uitrijkaarten aan om kosteloos te parkeren op de parkeerplaats grenzend aan de Eenhoorn, Barchman Wuytierslaan 2. Er is echter een gelimiteerd aantal parkeerplaatsen dus vol = vol.

Het bijwonen van dit symposium is geheel kosteloos.

Dr. Erik van der Meij werkt als MKA chirurg en hoofdhals-oncoloog bij het Medisch Centrum Leeuwarden. Zijn aandachtsgebieden betreffen de hoofdhals-oncologie, speekselklierpathologie en de pathologie van de mondholte. In zijn lezing De mond als spiegel van de medicijnkast gaat hij in op de bijwerkingen van geneesmiddelen in en rond de mond, die vaak lastig te herkennen zijn. Aan de hand van casuïstiek bespreekt hij de meest voorkomende orale bijwerkingen van geneesmiddelen.

Dr. Deepak Balak is dermatoloog bij het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer en het UZ Gent en postdoctoraal onderzoeker met een focus op chronische immuungemedieerde inflammatoire huidziekten. In zijn voordracht gaat hij in op de meest relevante en interessante dermatologische ontwikkelingen van het afgelopen jaar.

Dr. Marcus Muche werkt als dermatoloog bij Mohs Klinieken in Hoorn en is actief in de NVDV als voorzitter van de certificeringscommissie, secretaris van de dermato-oncologische groep en lid van de werkgroep Mohs micrografische chirurgie. Hij vertelt hoe dermatologen bij chirurgische reconstructies van het gezicht tot een litteken komen dat functioneel en cosmetisch tevredenstellend is. Uitgaande van een algoritme bespreekt hij de benadering van een defect voor specifieke lokalisaties in het gelaat. 

Dr. Ewout Baerveldt is dermatoloog werkzaam in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Hij promoveerde op de neuro-immunologische aspecten van psoriasis. In de huidige praktijk behoren inflammatoire huidziekten tot zijn aandachtsgebied. Na zijn bijdrage aan dit symposium weet u waarom een update van de richtlijn psoriasis nodig is, hoe het proces van de richtlijnherziening verloopt en wat de huidige stand van zaken is. Maar ook ideeën om een zorgnetwerk in lijn met de richtlijn te krijgen komen aan bod. Net als een blik op de nabije toekomst.

Dr. Bing Thio is dermatoloog en waarnemend hoofd op de afdeling Dermatologie van het Erasmus MC te Rotterdam. Zijn belangrijkste onderzoeksinteresse is translationele immunologie. In het bijzonder wanneer deze is gericht op de twee belangrijkste chronische immuungemedieerde ontstekingsziekten van de huid: psoriasis en atopisch eczeem. Tijdens het symposium bespreekt hij verschillende ontwikkelingen op farmaceutisch gebied, waar praktiserende dermatologen verheugd over mogen zijn. Zo worden nieuwe biologics en orale therapeutica besproken, die beschikbaar zijn voor psoriasis en atopisch eczeem. En ook een nieuwe behandeling voor systemische lupus erythematosus passeert de revue. Verder besteedt hij aandacht aan een lokale immunologische therapie waarvan veel wordt verwacht en aan de behandeling van huidbijwerkingen ten gevolge van systemische immuuntherapie in de oncologie.

Maurits van Maaren is internist allergoloog en immunoloog werkzaam in het Erasmus MC Rotterdam. Heden is hij ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie (NVvAKI). In juni bespreekt hij antwoorden op de vraag of allergie voor het Covid-19 vaccin bestaat en gaat hij alternatieve verklaringen langs, die de reacties op het Covid-19 vaccin zouden kunnen verklaren. Uiteraard aan de hand van resultaten uit de praktijk van onder meer allergologen, die personen vanwege een verdenking op een allergie vaccineerden.

Prof. dr. Suzanne Pasmans is kinderdermatoloog/immunoloog in het Sophia Kinderziekenhuis van het Erasmus MC in Rotterdam. Samen met haar team is zij betrokken bij zorginnovaties en onderzoek bij kinderen met huidafwijkingen, kinderen met eczeem en zeldzame aangeboren huidafwijkingen in het bijzonder. Constitutioneel eczeem is de meest voorkomende chronische huidziekte en het onderwerp van haar bijdrage. Ze informeert u over de rol van immuundysregulatie in de pathogenese van eczeem, die naast een gestoorde huidbarrière bestaat. En licht toe waarom eczeem misschien meer is dan alleen een huidziekte en misschien beter als systeemziekte benaderd zou kunnen worden.