ACR Review

Dinsdag 29 november 2022
16:30 - 21:30 uur
Mariënhof Amersfoort

Hoofdsponsor

Co-sponsor

Op 29 november 2022 verwelkomen wij u graag bij de ACR Review!

Tijdens een vullend programma delen vijf opinieleiders van de bekende deelspecialismen o.l.v. voorzitters prof. dr. Tom Huizinga & dr. Natalia Kuchuk precies wat u niet had mogen missen van de ACR 2022. Deze experts selecteren en volgen het meerdaagse congres voor u en brengen verslag uit van de meest relevante sessies. Daarbij is dit belangrijkste vaknieuws al voor u vertaald naar de Nederlandse praktijk. 

De mogelijkheid om deel te nemen aan een van de workshops dit jaar maakt het programma compleet. Neem deel aan het middagprogramma en volg de twee kleinschalige interactieve workshops van experts:

  • Dr. Rachel Knevel: Real world data en Artificial Intelligence.
  • Prof. dr. Astrid van Tubergen: De vijf pilaren van SpA.

 

Kijk onder het tabblad Programma om het volledige programma te bekijken.

 

ACR Review - Dinsdag 29 november 2022

Workshops

 

14:00 - 14:30

Ontvangst

14:30 - 15:10

Workshopronde I

Real world data en Artificial Intelligence - Dr. Rachel Knevel

15:10 - 15:20

Pauze

15:20 - 16:00

Workshopronde II

De vijf pilaren van SpA - Prof. dr. Astrid van Tubergen

 

Plenaire lezingen

 

16:00 - 16:30

Ontvangst plenaire lezingen

16:30 - 16:40

Opening voorzitters
Prof. dr. Tom Huizinga & Dr. Natalia Kuchuk

16:40 - 17:20

SLE
Dr. Karina de Leeuw

17:20 - 18:00

Osteoporose en Artrose
Dr. Natalia Kuchuk

18:00 - 18:20

Voorgerecht

18:20 - 19:00 

RA
Prof. dr. Sander Tas

19:00 - 20:00

Diner

20:00 - 20:40

Real world data
Prof. dr. Harald Vonkeman

20:40 - 21:20

Spondyloarthritis
Dr. Floris van Gaalen

21:20 - 21:30

Kennisquiz & Afsluiting
Prof. dr. Tom Huizinga & Dr. Natalia Kuchuk

Voorzitters

Dr. Natalia Kuchuk

Reumatoloog

Tergooi, Hilversum

Prof. dr. Tom Huizinga

Reumatoloog

LUMC, Leiden

Workshopleiders

Dr. Rachel Knevel

Reumatoloog

LUMC, Leiden

Prof. dr. Astrid van Tubergen

Reumatoloog & Epidemioloog

Maastricht UMC+

Sprekers

Dr. Karina de Leeuw

Klinisch immunoloog

UMCG, Groningen

Dr. Floris van Gaalen

Reumatoloog 

LUMC, Leiden

Prof. dr. Harald Vonkeman

Reumatoloog & Hoogleraar

Medisch Spectrum Twente

Prof. dr. Sander Tas

Internist-reumatoloog

AMC, Amsterdam

Dr. Natalia Kuchuk

Reumatoloog

Tergooi, Hilversum

Deze nascholing is bedoeld voor:

  • Reumatologen
  • Verpleegkundig specialisten
  • Physician Assistants
  • Artsen in opleiding voor bovengenoemde specialismen

Deze nascholing is geaccrediteerd door:

  • Verpleegkundig Specialisten Register (VSR); - 3 punten
  • Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR); - 3 punten
  • Nederlandse Associatie van Physician Assistants (NAPA); - 3 punten

Ontvang 2 extra accreditatiepunten door deel te nemen aan de workshops voorafgaand de Review!

Benecke is als onderwijsinstelling geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

De ACR Review vindt plaats op dinsdag 29 november in de Mariënhof Amersfoort. De karakteristieke ruimtes, de binnenplaats en de kloostertuinen bieden u een uitstekende ervaring tijdens deze nascholing.

Adres: 
Mariënhof Amersfoort
Kleine Haag 2
3811 HE, Amersfoort

Openbaar vervoer:
Vanaf station Amersfoort is het ongeveer 20 minuten lopen naar de Mariënhof. Vanaf het station rijden ook de buslijnen 5, 6, 17, 82, 102 en 203 langs de Mariënhof. Stap uit bij halte Hendrik van Viandenstraat. De Mariënhof ligt direct aan de overkant van de straat.

Parkeren:
Op 100 meter van de Mariënhof bevindt zich de openbare parkeergarage Koestraat. De parkeergarage heeft meer dan 400 parkeerplaatsen en is 24 uur per dag geopend.

Kosten

Het inschrijfgeld bedraagt € 40,-.

Er zijn 2 mogelijkheden om het inschrijfgeld te voldoen:

1. Mocht u voor de optie "IDEAL" kiezen dan bent u officieel ingeschreven en ontvangt u een registratiebevestiging op het door u ingevulde e-mailadres.

2. Kiest u voor de optie "Factuur" dan ontvangt u op het door u ingevulde e-mailadres een e-mail met daarin de factuur. Door het kiezen van deze optie bent u ingeschreven voor deze review en gaat u de betalingsverplichting aan. Dit betekent dat Benecke het inschrijfgeld 2 weken na inschrijfdatum dient te ontvangen. Schrijft u in binnen 2 weken voor de start van de review dan dient Benecke per direct het het inschrijfgeld te ontvangen en vervalt de optie "factuur".

 

Annuleringsvoorwaarden

Annulering van deelname is uitsluitend schriftelijk mogelijk. Uw schriftelijke annulering (e-mail of post) dient uiterlijk 2 weken voor aanvang van de bijeenkomst bij de Deelnemersadministratie van Benecke binnen te zijn. Tot deze datum wordt het inschrijfgeld gerestitueerd. Na deze datum bent u het volledige bedrag verschuldigd en kan geen restitutie meer plaatsvinden.

De ACR Review 2022 wordt mogelijk gemaakt door de sponsoren:
 

Hoofdsponsor

Co-sponsor

Lees hier meer over de sprekers en de lezingen

Dr. Rachel Knevel

Abstract workshop: “AI on real world data”
Electronic health records (EHR) zijn een steeds belangrijkere bron van real-world data (RWD) geworden. RWD kan een aanvulling zijn op traditionele onderzoeksontwerpen omdat het bijna de volledige verscheidenheid aan patiënten omvat, wat leidt tot meer generaliseerbare resultaten. Voor de reumatologie zijn deze gegevens bijzonder interessant omdat onze ziekten zeldzaam zijn en vaak jaren duren om zich te ontwikkelen. 

In deze workshop bespreekt dr. Rachel Knevel de uitdagingen en oplossingen van patiëntidentificatie, vertekeningen en tekortkomingen. Vervolgens duiken we in modelontwikkeling met behulp van kunstmatige intelligentietools, hoe deze te beoordelen en wat de mogelijkheden en valkuilen zijn voor implementatie in onze klinische praktijk.

Over dr. Rachel Knevel
Dr. Rachel Knevel is reumatoloog in het LUMC en geeft leiding aan een groep datawetenschappers die zich bezighoudt met translationele datawetenschap. Het doel van haar onderzoek is om cruciale factoren van ziekteontwikkeling te identificeren door nieuwe high-throughput-methoden toe te passen om observationele elektronische gezondheidsdossiers en genetische gegevens te ontwarren en dit te vertalen in klinisch toepasbare hulpmiddelen.

Tijdens dr. Knevles promotieonderzoek (deels in IJsland ondersteund door LUMC-studenten) heeft zij bijgedragen aan de identificatie van genetische risicofactoren bij gewrichtsafbraak van reumatoïde artritis (RA). In 2016 werd zij aangenomen als postdoc door het Raychaudhuri bioinformatics lab aan de Harvard Medical School. Hier ontwikkelde dr. Rachel Kenvel G-PROB, een hulpmiddel dat genetica gebruikt om ziekten te differentiëren bij patiënten met vergelijkbare vroege symptomen.

Dr. Rachel Knevel neemt deel aan verschillende internationale consortia: eMERGE, het in de VS gevestigde consortium dat elektronische medische dossiers integreert met genetica, het door IMI gefinancierde internationale project RTCure waar zij de bioinformatica-leider is, en in het door EITHealth gefinancierde project Digiprevent. 

Prof. dr. Astrid van Tubergen

Abstract workshop: De 5 pilaren van spondyloartritis
Spondyloartritis (SpA) wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten en entheses. Daarnaast zien we ook frequent betrokkenheid van de huid, de ogen en de darmen. In deze presentatie zal prof. dr. Astrid van Tubergen u bijpraten over de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kennis en behandeling van deze pilaren van SpA.

Over prof. dr. Astrid van Tubergen
Prof. dr. Astrid van Tubergen werkt als reumatoloog en epidemioloog in het Maastricht UMC+ met als aandachtsgebied spondyloartritis. Zij is tevens hoogleraar Uitkomsten en innovatie in de reumatologiepraktijk aan de Universiteit Maastricht. Haar onderzoekslijn is gericht op het meten van gezondheidsuitkomsten van patiënten en ervaringen van patiënten met de geleverde zorg in de dagelijkse praktijk, patiënten meer betrekken bij hun eigen behandeling en het optimaliseren van zorgprocessen om de gezondheidsuitkomsten van patiënten verder te verbeteren en capaciteitsproblemen tegen te gaan door inzet van ehealth. 

Lees hier de bijdragen van prof. dr. Astrid van Tubergen aan diverse artikelen vanuit haar rol als hoogleraar bij het Universiteit Maastricht.

Dr. Karina de Leeuw

Abstract lezing: Systeemziekten
Tijdens deze presentatie zullen de nieuwste ontwikkelingen rond SLE gepresenteerd worden. Hierbij zal aandacht besteed worden aan onder andere nieuwe inzichten ten aanzien van de pathofysiologie, maar ook de nieuwste trials zullen besproken worden.

Over dr. Karina de Leeuw
Dr. Karina Leeuw is tijdens haar geneeskunde opleiding gepromoveerd op “vroegtijdige atherosclerose in SLE en vasculitis patiënten” in een MD-PhD traject. Nadien is zij in opleiding gegaan tot internist-klinisch immunoloog in het UMCG. Vervolgens kon zij aanblijven als klinisch-immunoloog bij de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie in het UMCG. Aldaar combineert zij patientenzorg, onderwijs met onderzoek waarbij de focus op SLE ligt.

Prof. dr. Sander Tas

Abstract lezing: RA
Met de komst van nieuwe geavanceerde technieken om cellen en weefsels van patiënten op (single) cel niveau te onderzoeken, worden er ook nieuwe therapeutische targets ontdekt. Tijdens mijn presentatie zal ik de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen op dit gebied de revue laten passeren, maar ook ingaan op de meest recente inzichten in de behandeling van RA, inclusief de resultaten van verschillende preventie studies.

Over prof. dr. Sander Tas
Prof. dr. Sander Tas is internist-reumatoloog bij het Amsterdam UMC, locatie AMC & Amsterdam Reumatologie en immunologie Centrum. Hij doet naast zijn klinische werk ook basaal als translationeel/klinisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van chronische ontstekingsziekten. Hij is een van de Amsterdam UMC Principal Investigators en programma leider “inflammatory diseases” van het onderzoeksinstituut Amsterdam Infection & Immunity. Prof. Tas is initiatiefnemer van het RUBRIC project waarin data verzameld wordt over de behandeling van zeldzame ontstekingsziekten met biologicals en andere gerichte therapieën. Het uiteindelijk doel is het vergroten van de kennis over onderliggende mechanismen en het vaststellen van de optimale behandeling van deze ziektebeelden.

Dr. Floris van Gaalen

Abstract lezing: Spondyloarthritis
De ontwikkelingen rondom spondyloartritis gaan hard. In deze presentatie behandel ik de meest recente ontwikkelingen op de ACR en plaats ze in een bredere context zodat u als reumatoloog goed beslagen ten ijs komt in de kliniek.

Over dr. Floris van Gaalen
Dr. Floris van Gaalen is in 2000 afgestudeerd aan de geneeskunde faculteit van de Vrije Universiteit van Amsterdam. In juni 2005 promoveerde hij op het proefschrift Genes and Autoantibodies: Multiplexing Rheumatoid Arthritis aan de Universiteit van Leiden. Voor dit proefschrift ontving hij in 2004 de Young Investigator Award van de European League against Rheumatism (EULAR). In 2009 werd hij ingeschreven in het specialistenregister als internist en in 2010 als reumatoloog. Sinds januari 2011 is hij als medisch specialist verbonden aan de afdeling Reumatologie van het LUMC.

In zijn klinisch werk heeft hij een bijzondere belangstelling voor de behandeling van patiënten met spondyloartritis (SpA). SpA is de verzamelnaam van een groep van reumatische ziekten, waartoe spondylitis ankylopoëtica (ziekte van Bechterew), reactieve artritis, artritis bij chronisch inflammatoire darmziekten, artritis psoriatica en ongedifferentieerde SpA behoren. Hij is de arts van de SPondyloArthritis Caught Early (SPACE)-kliniek, voorzitter van de wetenschapscommissie van de afdeling Reumatologie, sinds 2015 secretaris van de werkgroep Spondyloartritis van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie, en sinds 2019 lid van het executive committee van de Assessment of SpondyloArthritis international Society (ASAS), de internationale vereniging van SpA experts.

Verder is hij coördinator van de reumatologie polikliniek in het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp en Alphen aan den Rijn.

Prof. dr. Hararld Vonkeman

Abstract: Real World Data

Prof. dr. Harald Vonkeman zal ons bijpraten over spraakmakende nieuwe uitkomsten uit Real World Data en hoe die zich verhouden tot de trial data. Hierbij heeft hij ook aandacht voor de inzet van innovatieve zorgtechnologie in de reumatologie.

Over prof. dr. Harald Vonkeman
Harald Vonkeman is reumatoloog in Medisch Spectrum Twente en werkzaam op de afdeling Reumatologie & Klinische Immunologie. Hij is vanaf 1998 werkzaam in MST. Als arts-assistent en sinds 2005 als reumatoloog. Als hoofdopleider is prof. dr. Harald Vonkeman verantwoordelijk voor de opleiding tot Reumatoloog en daarnaast voor de coördinatie van het wetenschappelijk onderzoek van de afdeling reumatologie. Vonkeman is tevens intensief betrokken bij de afdeling Psychologie, Gezondheid en Technologie van de Universiteit Twente waar hij als hoogleraar Patiëntgerichte Gezondheidstechnologie onderzoek doet en studenten begeleid.