Smouldering MS
Multipele sclerose (MS) wordt tegenwoordig gezien als één ziekte met een spectrum van aanvalsgewijze en/of progressief verschijnende symptomen.
Het bestaan van een universeel ‘smeulend’ ziekteproces van MS is gepostuleerd als het substraat hiervan.
Dr. J.J.F.M. Smolders is neuroloog in het Erasmus MC in Rotterdam. Hij is daar hoofd van het MS Center ErasMS en groepsleider van de Neuroimmunology Brain (NIB) Research Group. Deze onderzoeksgroep onderzoekt hoe afwijkingen in het adaptieve immuunsysteem bijdragen aan MS. Tijdens het symposium bespreekt hij welke argumenten er zijn voor het bestaan van ‘smeulende’ MS en welke kansen dat biedt om mensen met MS beter te behandelen.

 

MS en vaccineren
Wanneer geeft u vaccinaties wel en niet aan uw MS-patiënt? Wat is de invloed van MS-medicatie op de effectiviteit van vaccins en op welk vlak valt waarschijnlijk nog winst te behalen als het gaat om het inzetten van vaccinaties?
Dr. J. Murk is arts-microbioloog in het ETZ in Tilburg. Zijn aandachtsgebieden zijn virale infecties, infecties van het centrale zenuwstelsel en exotische infecties. In mei gaat hij in op de rol van vaccinaties bij MS-patiënten, door in te gaan op de hierboven genoemde vragen. Over de laatste vraag: er wordt met name ingegaan op de vaccins tegen gordelroos en pneumokokken.

Prof. dr. T. Ziemssen is neuroloog en hoofd van het autonome laboratorium van het neuro-immunologische laboratorium van het MS-centrum in Dresden, dat zich bezighoudt met meer dan 1000 MS-patiënten. Ook is hij hoogleraar Klinische Neurowetenschappen aan de Universiteit van Dresden. 

Tijdens het symposium belicht hij het perspectiefdocument, dat pleit voor het noodzakelijke concept van een strategische aanpak voor de behandeling van MS. Door gebruik te maken van alle beschikbare therapieën op basis van wetenschappelijk bewijs en de huidige ervaring. Als het ware door middel van het toepassen van een didactische analogie op het strategische spel schaken: de opening met gerichte aanval - d.w.z. al in vroeg ziektestadia als klinisch geïsoleerd syndroom een juiste keuze maken om schaakstukken te verplaatsen. Ofwel, onderscheid te maken tussen de verschillende DMT's. Maar ook: een herbeoordelingsreactie op verschillende scenario’s evalueren - bijv. aanhoudende ziekteactiviteit, bijwerkingen en gezinsplanning. En het voordeel van real-world gegevens benutten om de beste aanpak te proberen. Om zo uiteindelijk met succes de beste gepersonaliseerde MS-behandeling te benaderen.