Jaarsymposium Depressie

Dinsdag 23 november 2021
10:00 - 17:00 uur
Amersfoort en online

Het Jaarsymposium Depressie informeert u voor het derde jaar op rij over dé noemenswaardige nieuwe ontwikkelingen voor de behandeling van depressie. Het gaat om belangrijke nieuwe inzichten, die u als psychiater direct in uw spreekkamer kunt benutten. Dit hoogst interessante symposium vindt plaats op dinsdag 23 november a.s. in Utrecht of online. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn!

Het jaarsymposium biedt u en uw patiënten nieuwe antwoorden op bestaande vragen, een collegiaal treffen, experts, waaronder dagvoorzitter prof. dr. Christiaan Vinkers en een gevarieerd en relevant programma. Met aandacht voor euthanasie, ketamine en suïcidaliteit, behandeling met EMDR, de rol en invloed van voeding en het naastenperspectief.

Dinsdag 23 november

 

9.00 - 10.00

Registratie & ontvangst
 

10.00 - 10.30

Opening
Prof. dr. Christiaan Vinkers

10.30 - 11.15

Het betrekken van naasten en familie bij de behandeling van iemand met een depressie
Dr. Bart Groeneweg

11.15 - 11.20

Pauze
 

11.20 - 12.05

Euthanasie en depressie
Dhr. Sisco van Veen

12.05 - 12.10

Pauze

12.10 - 12.55

Deep Brain Stimulation bij therapieresistente depressie
Dr. Isidoor Bergfeld

12.55 - 13.25

Lunch
 

13.25 - 14.10

Depressie en voeding
Prof. Dr. Brenda Penninx

14.10 - 14.15

Pauze
 

14.15 - 15.00

(es)Ketamine tegen depressie/suïcidaliteit
Drs. Jasper Zantvoord
Drs. Jurriaan Strous

15.00 - 15.05

Pauze
 

15.05 - 15.50

Gepersonaliseerde behandelingen bij depressie
Dr. Suzanne van Bronswijk

15.50 - 16.05

Conclusie & afsluiting

Voorzitter

Prof. dr. Christiaan Vinkers

Psychiater en onderzoeker

Amsterdam UMC en GGZ InGeest.

Sprekers

Dr. Bart Groeneweg

Klinisch Pedagoog

Depressie Vereniging

Dhr. Sisco van Veen

Psychiater en hoofdredacteur

GGZ InGeest en De Jonge Psychater

Dr. Isidoor Bergfeld

Neuropsychologist en onderzoeker

Amsterdam UMC

Prof. dr. Brenda Penninx

Professor of psychiatric epidemiology

Amsterdam UMC

Drs. Jasper Zantvoord

Promotieonderzoeker bij de Bascule (academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie) naar de effecten van posttraumatische stress en psychotherapie op de hersenen in ontwikkeling. 

AMC, Amsterdam

Drs. Jurriaan Strous

PhD kandidaat neuroscience, onderzoekt de toepassingen van ketamine binnen de psychiatrie, en houdt zich met name bezig met suïcidaliteit.

UMC, Groningen

Dr. Suzanne van Bronswijk

Psychiater & Universitair docent

UMC, Maastricht

Eenhoorn Amersfoort

Barchman Wuytierslaan 2

3818 LH Amersfoort

Voor wie?

De nascholing is bedoeld voor psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, SPV-en & verpleegkundig specialisten​

 

Accreditatie

Voor deze nascholing is accreditatie aangevraagd bij:

  • Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)
  • Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN)
  • Verpleegkundig Specialisten Register (VSR)
  • Nederlands instituut van Psychologen (NIP)
  • De Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten (FGzPT)
  • het Kwaliteitsregister Psychotherapie (NVP)

Benecke is als onderwijsinstelling geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

Kosten

  • Online deelname "Jaarsymposium Depressie"  €250,-
  • Fysiek deelname "Jaarsymposium Depressie" €295,-

Er zijn 2 mogelijkheden om het inschrijfgeld te voldoen:

1. Mocht u voor de optie "IDEAL" kiezen dan bent u officieel ingeschreven en ontvangt u een registratiebevestiging door u ingevulde e-mail adres. 

2. Kiest u voor de optie "invoice" dan ontvangt u op het door u ingevulde e-mailadres een e-mail met daarin de factuur.  Door het kiezen van deze optie bent u ingeschreven voor de nascholing en gaat u de betalingsverplichting aan. Dit betekend dat Benecke het inschrijfgeld na 2 weken na inschrijfdatum dient te ontvangen.

Schrijft u in binnen 2 weken voor de start van de nascholing dan dient Benecke per direct het het inschrijfgeld te ontvangen en vervalt de optie "invoice".

 

Annuleringsvoorwaarden

Uw annulering per e-mail dient uiterlijk 23 oktober 2021 bij de afdeling deelnemersadministratie van Benecke binnen ze zijn. U kunt een e-mail sturen naar deelnemersadministratie@benecke.nl. 

Annulering voor deze datum is kosteloos. Na deze datum bent u het volledige bedrag verschuldigd en kan er geen restitutie plaatsvinden. Eventueel kan een collega uw plaats innemen. 

De annuleringsvoorwaarden gelden voor zowel de optie "IDEAL" als de optie "invoice"

Depressie en voeding: kan goede voeding het risico op depressie verminderen?

Prof. dr. Brenda Penninx is hoogleraar psychiatrische epidemiologie aan het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Zij is werkzaam voor de afdeling psychiatrie en is programmaleider van de onderzoeksinstituten EMGO+ en de Neuroscience Campus Amsterdam. Sinds 2004 is zij hoofdonderzoeker van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) en bovendien betrokken bij internationale longitudinale studies naar depressie en angst. Haar grootschalige en interdisciplinaire aanpak is uniek in de wereld. Met recht is zij één van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van depressie. In haar lezing bespreekt zij de link tussen voeding en depressie. Aan de hand van de huidige wetenschappelijke evidentie uit observationele en experimentele studies vertelt zij of er bewijs is dat gezonde voeding depressie kan voorkomen, of zelfs kan behandelen.

Breder kijken: de invloed van naasten en lotgenotencontacten bij depressie

Dr. Bart Groeneweg is klinisch pedagoog. Hij is daarnaast actief lid in de patiëntenorganisatie Mind en is bestuurslid van de Depressie Vereniging. Op het symposium vertelt hij over het belang van het naastenperspectief. En het betrekken van familie, partners, kinderen en/of vrienden vanaf de start van de behandeling. De ondersteuning van het (gezins)systeem kan een positief effect hebben, maar staat ook onder druk als een van de leden een depressie heeft. Groeneweg besteedt eveneens aandacht aan wat te doen als juist die omgeving veel stress veroorzaakt. Daarbij presenteert hij de eerste resultaten van een meta-analyse van het positieve effect dat lotgenotencontact kan hebben op psychiatrische aandoeningen, waaronder depressie.

Euthanasie en depressie: een complexe interactie

Sisco van Veen is psychiater bij GGZ inGeest op de open ouderenafdeling van de Nieuwe Valerius Kliniek in Amsterdam. Ook is hij promovendus bij de afdeling Psychiatrie en de afdeling Ethiek, Recht en Humaniora van het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Euthanasie in de psychiatrie is tevens het thema van zijn promotieonderzoek. In deze lezing praat hij u bij over dit complexe onderwerp. U neemt kennis van de geschiedenis, de relevante wet- en regelgeving en de belangrijkste ethische dilemma’s. Tenslotte wordt onderzoek besproken naar het meest hardnekkige dilemma: hoe stelt u vast dat psychisch lijden uitzichtloos is?