Van 17 t/m 21 oktober 2021 verwelkomen wij eerstelijnspsychologen, klinisch (neuro)psychologen en psychiaters voor een veelzijdig programma in Berlijn. Vrije tijd in deze inspirerende stad combineert u met het opdoen van veelzijdige nieuwe kennis en gesprekken met experts en diverse collega’s.

 

Maak nu alvast kennis met de experts en de onderwerpen waarover zij u bijpraten:

Voorzitters en sprekers

Prof. dr. Odile van den Heuvel is psychiater en hoogleraar Neuropsychiatrie, verbonden aan het Amsterdam UMC, de Vrije Universiteit en Amsterdam Neurosciences. Zij heeft een gespecialiseerde polikliniek opgericht voor Neuropsychiatrie bij Parkinson en aanverwante bewegingsstoornissen, waaraan zij leidinggeeft. Ook geniet zij internationaal aanzien in hersenscanonderzoek bij de obsessieve-compulsieve stoornis. In Berlijn staat zij stil bij de Research Domain Criteria (RDoC), die zijn ontwikkeld als complementair systeem aan de DSM-5/ICD-11. Aan de hand van de obsessieve-compulsieve stoornis geeft zij enkele voorbeelden van hoe het gebruik van de RDoC kan bijdragen aan de keuzes in de spreekkamer. Ook bespreekt zij preventie en de behandeling van cognitieve stoornissen bij neurodegeneratieve aandoeningen.

Prof. dr. Eric Vermetten is psychiater, kolonel en bijzonder hoogleraar, verbonden aan het LUMC en Arq Psychotrauma Research Group. Hij coördineert verschillende wetenschappelijke onderzoekslijnen en was adviseur van de APA Taskforce van de DSM-5 voor PTSS en dissociatieve stoornissen. Tijdens de nascholing belicht hij de gevolgen van een IC-opname op de mentale gezondheid, in het licht van een ernstige COVID-19-infectie. Wat zijn bijvoorbeeld de te verwachten lange termijneffecten, die zoal gezien kunnen worden in het post-coronatijdperk? Daarnaast praat hij u bij over mobiele apps die handig blijken in de praktijk en betrekking hebben op verschillende ziektebeelden.

Sprekers

Prof. dr. Roy Kessels is klinisch neuropsycholoog bij het Radboudumc en hoogleraar Neuropsychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Eveneens is hij verbonden aan het Centrum voor Korsakov van Vincent van Gogh voor Geestelijke Gezondheidszorg in Venray.

Hij vertelt in Berlijn over de gevolgen van stoornissen in het gebruik van alcohol op neurocognitieve functies en de hersenen. Het maakt onder meer het meten van cognitieve functies en stoornissen belangrijk in de psychiatrische praktijk en dus komen ook verschillende methoden om cognitieve functies te meten aan bod.

Prof. dr. Arnt Schellekens is psychiater werkzaam bij het Radboudumc en hoogleraar Verslaving en Psychiatrie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens zijn promotieonderzoek verrichtte hij genetisch onderzoek en onderzocht hij hersenfuncties bij patiënten met alcoholafhankelijkheid en gezonde personen. Inmiddels is hij specialist op het gebied van verslavingspsychiatrie. Na zijn lezing komt u voortaan beter beslagen ten ijs wanneer een patiënt met GHB-problematiek zich in uw praktijk presenteert. Daarbij beantwoordt hij behandelvraagstukken in relatie tot een opioïdenverslaving.

Prof. dr. Christian Otte - Charité Universitätsmedizin Berlin en plaatsvervangend directeur van de kliniek voor Psychiatrie en Psychotherapie - belicht de complexe interactie tussen depressie, medische aandoeningen en de mechanismen die deze associatie kunnen verklaren. Hij bespreekt de basisprincipes van de behandeling van patiënten met medische aandoeningen en comorbide depressie.

Daarbij is er aandacht voor het toepassen van deze nieuwe kennis, zodat u depressieve patiënten met verschillende comorbiditeiten in de eigen praktijk nog beter kunt behandelen.

Berlijn geeft u tal van nieuwe inzichten en er is kans op nazomeren in deze inspirerende stad. Ga met ons mee!

 

Alvast uitkijken naar kennis en inspiratie komend najaar?