Lees hier meer over de lezingen van de sprekers.

Dorenda van Dijken

Hormonen, psyche en aandacht, de voordelen van een multidisciplinaire aanpak

In het OLVG West in Amsterdam heeft gynaecoloog Dorenda van Dijken de Multidisciplinaire OvergangsProblematiek Poli (MOPP) opgericht. Tijdens Aandacht voor Aandacht bespreekt zij de overgang in het algemeen en specifieke risico’s en klachten in het bijzonder. De overgang en hormoonveranderingen kunnen met name psychische- en slaapproblematiek met zich meebrengen. Hoe zij hiermee aan de slag gaat op de multidisciplinaire poli en wat de rol van hormoontherapie is licht zij toe.

Prof. dr. Sandra Kooij

Invloed van ADHD en slaaptekort op de aandacht & hormonale stemmingswisselingen bij vrouwen met ADHD gedurende de levensloop

Prof. dr. Sandra Kooij is psychiater en gespecialiseerd in ADHD. Aan de hand van resultaten uit onderzoek en klinische ervaringen geeft zij antwoord op de vraag of aandachtsproblemen bij ADHD verminderd zouden kunnen worden door slaapstoornissen te behandelen. Daarbij bespreekt zij een mogelijke verklaring en behandeling voor het gegeven dat vrouwen met ADHD twee à drie zo vaak hormonale stemmingswisselingen hebben tijdens de premenstruele, postnatale en perimenopauzale episodes in hun leven, dan vrouwen in de algemene bevolking.