Sessie
Flakka verslaving: nieuwe trends
Datum en Tijd
donderdag 12 december 2024, 11:45 - 12:30
Machteld Busz
Beschrijving

ALPHA (Flakka) Actieonderzoek

Het ALPHA Actieonderzoek, uitgevoerd door Mainline in samenwerking met regionale partners zoals Novadic-Kentron, het Leger des Heils en Emergis, richt zich op het toenemende gebruik van nieuwe psychoactieve stoffen, bekend als 'flakka'. Het gaat hier in werkelijkheid om een familie van (stimulerende) designer drugs waaronder α-PVP, A-PHP, en alfa-PiHP, die populair zijn in West-Brabant en Zeeland. Deze stoffen, gekenmerkt door hun sterk stimulerende effecten, zijn recent onder de Opiumlijst geplaatst, maar nieuwe varianten blijven opduiken.

Mainline’s onderzoek richt zich op het in kaart brengen van gebruikersgroepen, hun behoeften aan ondersteuning en zorg, en de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met alpha-gebruik, zoals lichamelijke uitputting, ernstige longschade, psychoses en opwindingsdelier. De nadruk ligt daarnaast op de sociale marginalisering en (ervaren) overlast, wat resulteert in een onevenredige druk op het lokale zorg- en handhavingsapparaat. Ten slotte brengt het actieonderzoek in beeld naar welke middelen gebruikers switchen sinds het verbod.

De bevindingen van dit actieonderzoek zullen worden gebundeld in een rapport met concrete aanbevelingen voor een effectieve respons op het alpha-gebruik in de regio. De verwachte oplevering van het eindrapport is december 2024. Tijdens deze presentatie worden de eerste bevindingen gepresenteerd.